Meme Kanseri
Meme Kanseri
20 Ağustos 2019
Türkiye'nin en iyi hastaneleri
Türkiye’nin en iyi kadın doğum hastaneleri
20 Ağustos 2019

Adet Sancısı

Adet Sancısı

Kadınlar adet döneminde, adet sancısı çekerler. Adet sancısının tıp dilindeki adı dismenoredir. Adet kanamasının neden olduğu bu ağrı karnınızın alt kısmında hissedilebilir ancak sırtınıza ve uyluklarınıza da yayılabilir.

Adet sancısı çok sık rastlanan bir durumdur. Bazı çalışmalar genç kızların %75’inde ve yetişkin kadınların %20 ila 50’sinde adet dönemlerinde ağrı ve rahatsızlık olduğunu ortaya koymuştur. Kadınların yaklaşık %20’sinde, ağrı günlük aktivitelerine devam etmelerini engelleyecek kadar şiddetlidir.

Adet sancısı olgularının çoğu, vücudunuzun doğal menstrüasyon sürecinin bir yan etkisi olarak ortaya çıkar. Bazı olgularda, adet sancısı altta yatan başka bir tıbbi rahatsızlığın sonucunda da ortaya çıkabilir.

Adet sancısı genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak, sancınız şiddetliyse, doktora görünmeniz gerekebilir.

Adet Sancısı Belirtileri

Adet sancısının ana belirtisi, karnınızın alt kısmında ağrılı kas kramplarıdır. Ağrı zaman zaman şiddetli spazmlar halinde gelir, diğer zamanlarda hafif şiddette ancak sürekli olabilir.

Adet sancısı zaman zaman belinize ve uyluklarınıza da yayılabilir. Ayrıca yaşadığınız ağrının her adet döneminde değişik olduğunu da fark edebilirsiniz.

Karın bölgenizdeki ağrının yanı sıra; baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi ve ishal gibi başka belirtiler de yaşayabilirsiniz.

Adet sancınız genellikle kanamayla aynı zamanda başlar, ancak bazı kadınlarda adet kanamasının birkaç gün öncesinde de sancılar başlayabilir.

Adet sancısı normalde 12 ila 24 saat sürmekle birlikte, daha şiddetli olgularda bu süre birkaç güne çıkabilir. Ağrı; kanamanızın en yoğun olduğu dönemde genellikle daha şiddetlidir.

Ağrılı adet dönemleri genellikle yaşınız ilerledikçe geçme eğilimindedir. Pek çok kadın çocuk sahibi olduklarında da ağrılarında azalma olduğunu fark eder.

Adet Sancısı Nedenleri

Adet sancılarının çoğu vücudun doğal menstrüasyon sürecinin bir yan etkisidir.

Adet sancısı rahim (uterus) duvarındaki kaslar kasıldığında meydana gelir. Adet döneminiz sırasında, rahim duvarınız aylık adet döngünüzün bir parçası olarak rahim içini kaplayan dokunun parçalanarak atılmasını teşvik etmek için güçlü kasılma hareketleri yapar. Bu süreç vücudunuzun ağrıyı tetikleyen kimyasallar salgılamasına neden olabilir.

Adet döneminiz sırasında, vücudunuz prostaglandin olarak bilinen bir başka kimyasal grubu da salgılar. Bu kimyasal rahim kaslarının daha çok kasılmasını sağlayarak ağrıyı artırır.

İki tür adet sancısı vardır.

Primer dismenore; adet döneminin doğal bir yan etkisidir.

Sekonder dismenore ise altta yatan başka bir rahatsızlıktan kaynaklanır.

Sekonder dismenoreye yol açan rahatsızlıklardan bazıları endometriyöz (normalde rahimin iç kısmındaki dokuyu oluşturan hücrelerin rahmin dışına çıkmaya başlaması), fibroidler (rahim içinde kanserli olmayan tümörler) ve pelvisin inflamatuar hastalığıdır (iç üreme organlarınızı tutan bir enfeksyion).

Rahim içi araçlar da (rahmin içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemi) adet sancısına neden olabilir.

Adet Sancısı Tedavisi

Adet sancısı genellikle evde tedavi edilebilir. Ağrınızı tam olarak dindiremeseniz de, hafiflemesine veya geçmesine yardımcı olacak bazı önlemler mevcuttur. Egzersiz, karın bölgenize ısı uygulamak veya ılık bir banyo yapmak ağrınızı azaltabilir. Masaj ve rahatlama teknikleri de işe yarayabilir.

Adet sancısı olgularının çoğunda, Doktorunuz ibuprofen gibi bir non-steroidal ağrı kesici (NSAID) almanızı önerir. NSAID’ler kadınların %70’inde adet sancılarını giderir.

NSAID’ler işe yaramıyorsa, size daha güçlü bir ağrı kesici yazılabilir. NSAID’ler astımı olanlarda, mide, böbrek ve karaciğer sorunu olanlarda ya da hamile veya emziren kadınlarda kullanılmaya uygun değildir. 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir.

Doğum kontrol önlemleri almanız gerekiyorsa, kombine bir doğum kontrol hapı kullanmanız gerekebilir. Bu tür haplar gebeliği engellemenin yanı sıra, adet sancısının da azalmasına yardımcı olurlar.

Jinekoloji & Kadın Hastalıkları hakkındaki tüm bilgileri Jinekoloji & Kadın Hastalıkları kategorimizi ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir