Bebeklerinizin aşılarını eksiksiz yaptırmak hem onların sağlığı hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çocukluk çağı hastalıklarının büyük bir çoğunluğundan bebeklerinizi düzenli aşılama ile koruyabilirsiniz.
Hepatit B:
Hepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Bebeklerde ilk dozu doğumda ilk 72 saat tercihen 24 saat içinde uygulanmalıdır. Bu ayda aşının 2. dozu uygulanır.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısmına enjekte edilir.
Özellikle beş yaşından küçük çocuklarda verem mikrobunu aldıktan sonra hastalık gelişme riski, menenjit ve miliyer tüberküloz görülme olasılığı erişkinlere göre daha yüksektir. Verem, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kilo alamama, büyüme geriliği gibi yakınmaları olan çocukta akla gelmelidir.
Beşli Karma Aşı (DaBT – İPA – Hib)
3’lü Karma aşı ile birlikte çocuk felci ve HIB aşısını yapmak yerine 5’li karma aşı yapılabilir. Bu aşının içinde; boğmaca, difteri, tetanoz, çocuk felci ve HIB aşıları tek enjektör halinde uygulanır. Aşılar ayrı ayrı yapılsa da yan etkileri değişmez. 1. doz uygulaması bu ayda yapılır.
Çocuk Felci
Hastalık, ülkemizde son yıllarda görülmese de, bulaştığında kalıcı felçlere yol açabilmesi ve tedavisinin olmaması nedeniyle aşılama takviminde uygulamaya devam edilmektedir.
HIB
0-5 yaş arası çocuklarda görülen bakteriyel menenjitin en sık karşılaşılan etkeni HIB’dir. HIB, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda; menenjit, zatürre ve orta kulak iltihabı gibi bir çok hastalığa yol açabilen bir bakteri türüdür. HIB enfeksiyonu 6-11 ayları arasındaki çocuklar için daha tehlikelidir. Bu sebeple mutlaka aşısı ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.
3’lü Karma aşı ile birlikte çocuk felci ve HIB aşısını yapmak yerine 5’li karma aşı yapılabilir. Bu aşının içinde; boğmaca, difteri, tetanoz, çocuk felci ve HIB aşıları tek enjektör halinde uygulanır. Aşılar ayrı ayrı yapılsa da yan etkileri değişmez. 2. doz uygulaması bu ayda yapılır.
3’lü Karma aşı ile birlikte çocuk felci ve HIB aşısını yapmak yerine 5’li karma aşı yapılabilir. Bu aşının içinde; boğmaca, difteri, tetanoz, çocuk felci ve HIB aşıları tek enjektör halinde uygulanır. Aşılar ayrı ayrı yapılsa da yan etkileri değişmez. 3. doz uygulaması bu ayda yapılır.
Hepatit B
Hepatit B hastalığı, hepatit B virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu ayda aşının 3. dozu uygulanır.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısmına enjekte edilir.
Çocuk Felci (Poliomyelit)
Kızamık
Ciltte kırmızı döküntülerle kendini belli eden bir hastalıktır. Bazı bebeklerde ölüme bile neden olabilir.
Kızamıkcık
Ciltte pembe döküntülerle kendini belli eden bir hastalıktır.
Kabakulak
Kulak altında bulunan tükürük bezlerinin iltihabı ile kendini belli eden bir hastalıktır. Beyin zarı ve dokusu iltihabı, pankreas veya testis iltihabı, kısırlık gibi bazı hastalıklara yol açabilir.
Suçiçeği
Solunum ya da temasla bulaşan, içi sıvı dolu döküntülerle kendini gösteren bir hastalıktır. Hafif seyirli bir hastalık olarak bilinmesine karşın bazen zatürreye ve beyin iltihabına (ensefalit) yol açabilir.
Pnömokok
Solunum ya da temas yoluyla bulaşabilen Pnömokoklar, geniş bir ailedir. Daha çok bakteriyel menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara neden olur. Ülkemizde Pnömokokal Polisakkarid (PPV) ve Pnömokokal konjuge aşı (PVC) olmak üzere iki tip aşısı vardır.
Çocuk Felci (Poliomyelit)
Hepatit A
Hepatit A hastalığı, Hepatit A virüsünün bulaşması sonucu ortaya çıkan bir karaciğer enfeksiyonudur.
Hastalık çoğunlukla dışkı ile kirlenmiş, hastalık etkeni içeren su ve gıda tüketiminden kaynaklanır. Yemek hazırlayan ve gıda sektöründe çalışan kişilerin temizlik önlemlerine dikkat etmemesi, kanalizasyon suları ile kirlenmiş besinlerin çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmesi en sık bulaşma yollarıdır. Hijyenik şartların kötü olduğu ülkelerde sıklıkla görülür.