Gebelik serüveninde 40 hafta boyunca neler yaşandığını sizlerle paylaşacağız.
1. Gün
Yumurta hücresi ile spermin birleşmesinden tek hücreli bir organizma meydana gelir. Bebek zigot isimi verilen gözle görülmesi hayli zor olan tek bir hücreden gelişir. Buna gebe kalmak veya döllenmek denir. Spermin yola çıkmasından Fallop tüpünde (yumurtalıklarla rahmi bağlayan tüp) bulunan yumurtaya erişmesi ve yumurtanın döllenmesi yaklaşık 12 ile 15 saat sürer. Onlarca sperm yumurtaya yönelir fakat sadece bir tanesi yumurtanın dış yüzeyinden içeri girmeyi başarır.
Her zigotun tek yumurta ikizlerinde dahi genetik olarak benzersiz olduğunu biliyor musunuz?
2. Gün
2. gün ilk hücre ayrılması yaşanır. Yumurta hücresi ile spermin oluşturduğu tek hücreden iki hücreli bir küre meydana gelir. Bu hücre küresi Fallop tüpünde; tüpün içini kaplayan küçük tüylerin (cilia) hareketleri ve yer çekimi nedeniyle hareket eder. Önce bağışıklık baskılayıcı bir protein olan Erken Hamilelik Etmeni (EHF) üretilir. Vücut; EHF olmazsa gelişmekte olan bebeği (bakteri ve virüs gibi) bir yabancı madde sanarak vücuttan atmaya çalışır. EHF olduğunda, bebek rizikolardan uzak gelişmeye devam eder.
3. Gün
24 saat içinde hücrede 3 veya 4 hücre ayrılması meydana gelir. Birbirine sıkı sıkıya bağlı, katı bir küre şeklinde 2 hücre 4, 4 hücre 8, 8 hücre 16 hücreye bölünür. Başlangıçtaki hücre daha küçük birimlere ayrıldığı için bebeğin toplam büyüklüğünde bir artış olsa dahi, bu artış çok önemli bir büyüklükte değildir.
Bebeğin hücreleri; yumurtada depolanmış olan besin maddelerinden üretilir.
4. Gün
16 hücreden oluşan katı küresi Fallop tüpünün ucuna erişir. Rahmi kaplayan ve yüksek miktarda yağ ve şeker içeren dokunun ( endometrium) salgılarıyla beslenmeye başlar. Hücre küresi, yuvalanmaya (emplantasyon) hazırlık için salgıyı yapışkan hale getiren bikarbonat salgılar. Kısa bir süre önce döllenmiş olan yumurta hala gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Yumurta hücresi artık rahime girmiştir.
5. Gün
Hücreler tarafından salınan sıvı, hücre küresinin merkezine geçer ve hücreleri iki gruba ayırır. Dışarıda kalan grup gebeliği destekler, embriyonik disk isimi verilen içeride kalan grup ise bebeği oluşturur. Ortasında boşluk olan hücre küresine blastokist adı verilir. Vücut, hücre küresinin salgıladığı EHF nedeniyle bebeğin varlığının farkında değildir.
Bunları biliyor musunuz?
Vücut gebelik esnasında eskisine göre daha fazla demir emer bu sebeple adet kanamasıyla dışarı atılan demir artık vücutta kalır. C vitamini ve bakır, ilk trimester döneminde günde 30 mg demirin emilimini artırır. Demir, sağlam kemiklerin ve dişlerin oluşmasına yardım eder.
6. Gün
Sıvıyla dolu hücre küresi rahimin yapışkan yüzeyinde durur. Hücre küresinde artık onlarca hücre vardır. Bunlardan bazıları kürenin içinde bir tümsek oluşturmak için bir araya toplanır.
Hücre küresi rahmin yüzeyinde durduğunda, yuvalanma süreci başlar. Yuvalanma esnasında teması gerçekleştiren dıştaki hücreler rahim yüzeyindeki hücrelerle birleşir. Yuvalanma, hücre küresini savunur ve karından hücre küresine oksijen ve besin maddeleri akışını sağlar.
7. Gün
Rahime yapışan hücre küresinin boyutu yaklaşık 0,1 mm’dir. Yuvalanma sırasında hücre küresi rahim yüzeyindeki bazı dokuları yerinden ederek kendine yer açar. Bunun neticesinde görülen akıntıda hafif bir kan lekesi olabilir. Lekelenme hafif bir adet kanaması sanılmamalıdır. Bu kanama, gebeliğin başladığının işaretidir.
Gebelik hakkındaki tüm bilgileri Gebelik kategorimizi ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
www.dogumvakti.com