Anne Sütü
Anne Sütü
18 Ağustos 2019
Adet Sancısı
Adet Sancısı
20 Ağustos 2019

Meme Kanseri

Meme Kanseri

Kadınlarda meme kanseri

Kadın memesi, yağ, bağ doku ve çok sayıda küçük süt bezinden meydana gelir. Kadının bebeği varsa; emzirmenin gerçekleşebilmesi için süt, kanal adı verilen küçük tüplerden meme ucuna ilerler.

Meme kanseri genellikle meme dokusunda bir kitle şeklinde ortaya çıkar, ancak memedeki kitlelerin çoğu kanserli değildir.

Meme kanseri kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türüdür ve genellikle 50 yaş üstündeki kadınları etkiler. Ancak, kadınlarda her yaşta meme kanseri görülmesi mümkündür ve nadiren olmakla birlikte bu hastalık erkekleri de etkiler.

50-70 yaş arası tüm kadınların düzenli olarak meme kanseri taramasından geçmeleri gerekir.

Kadınların memelerinde bir anormallik olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeleri ve her tür değişikliği doktorlarına muayene ettirmeleri erken teşhis açısından oldukça önemlidir.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinin ana belirtisi genelde memenizde meydana gelen bir kitledir. İki memenizden birinde kitle, kalınlaşmış bir bölge, göğüs ucu akıntısı (kanla karışık da olabilir), koltuk altlarınızdan birinde kitle veya şişlik, memeleriniz üzerindeki deride çökmeler gibi bir değişiklik hissettiğinizde bir doktora görünün.

Dikkat etmeniz gereken diğer değişiklikler meme ucunuzda veya etrafında kızarıklık, meme ucunuzda memenin içine doğru çökme gibi değişiklikler veya memelerinizde ya da koltuk altlarınızda regl döneminizle ilgili olmayan ağrılar bu durumlarda da doktora görünün.

Memelerinizin normalde nasıl göründüklerini ve dokunduğunuzda nasıl hissedildiklerini bilmeniz, herhangi bir değişiklik meydana geldiğinde bunu fark etmenizi kolaylaştırır.

Memelerinizi banyoda veya giyinmeden önce mutlaka kontrol edin.

Memelerinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bunu mutlaka meme kanseri olduğunuz şeklinde yorumlamayın. Ancak, yine de emin olmak için bir doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Meme kanserinin neden meydana geldiği bilinmemekle birlikte, hastalığın meydana gelmesi ihtimalini artıran bazı risk faktörleri tespit edilmiştir.

Meme kanserine yakalanma riskiniz yaşınız ilerledikçe artar. Ailenizde meme kanseri olması da hastalığa yakalanma riskinizi artırır.

Eğer daha önce meme kanseri geçirdiyseniz, diğer memenizde de kanser görülme ihtimali yüksektir.

Memenizde iyi huylu kitle olması veya yoğun dokulu (meme hücrelerinin yüksek konsantrasyonlu olması) memelere sahip olmak da meme kanserine yakalanma riskinizi artırabilir.

Bazen, meme kanseri hücreleri östorojen hormonu tarafından tetiklenir. Bu nedenle, regl kanamalarınız küçük yaşta başlamış olması ve menopoza geç girmiş olmanız, östorojene daha uzun sure maruz kalmanıza yol açtığından meme kanseri riskiniz de artar.

Meme kanseri riskini artıran diğer faktörler arasında fazla kilolu veya obez olmak, uzun boylu olmak, çok fazla alkol tüketmek ve hormon eksikliği tedavisi (HRT) görmüş olmak da sayılabilir.

Jinekoloji & Kadın Hastalıkları hakkındaki tüm bilgileri Jinekoloji & Kadın Hastalıkları kategorimizi ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir