Devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine sağlanan şartlı gebelik yardımı, sosyal devletin bir gereğidir. Maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlar, bulundukları il ya da ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na başvurarak, istenen şartları yerine getirmeleri durumunda yardım almaya hak kazanıyorlar. Yardımlar para yardımı ve sağlık yardımı olarak ikiye ayrılıyor.
Şartlı gebelik yardımı; sosyal güvenceye tabi olmayan hamile annelere sağlanan ve düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasını hedefleyen bir yardım türüdür.
Şartlı sağlık yardımları kapsamında şu yardımlar yapılmaktadır:
Şartlı gebelik yardımı
Şartlı doğum takibi yardımı
Şartlı lohusalık takibi ödemesi
Herhangi bir Sosyal Güvencenin Olmaması,
Gebelik süresi içerisinde başvuru yapılması,
Gelir durumunun muhtaçlık sınırının altında olması,(Mütevelli Heyetinin Belirleyeceği Tutar)
Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmesi,
Başvuru, bizzat anne adayının kendisi ya da 18 yaşını doldurmuş bir yakını tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) yapılabilir. Anne adayının yaşı 18’in altındaysa, resmi nikah şartı aranmaktadır.
Başvuru sırasında TC kimlik numaralı kimlik belgesi yeterlidir. Ancak kişinin gebeliği sistem üzerinden görülemiyorsa, gebeliği ispatlar bir belge ayrıca istenmektedir.
Bu yardımın ödenmeye devam edebilmesi için gebenin, sağlık kontrollerini düzenli olarak yapması gereklidir. Bu kapsamda toplam 4 izlenimin dönemi vardır:
İlk 14 hafta içinde birinci izlenim
18-24 haftalar arasında ikinci izlenim
28-32 haftaları arasında üçüncü izlenim
36-38 haftaları arasında dördüncü izlenim
Ödemeler aylık 35 TL olup toplu olarak yapılmaktadır. Örneğin;
Gebeliğinin ilk ayında başvuran bir kadına, 4. ayın sonunda, tüm kontrolleri yaptırmışsa 140 TL
Gebeliğinin 7. Ayının sonunda tüm kontrolleri yaptırmışsa 105 TL daha
Gebeliğinin 8. Ayında tüm kontrollerini yaptırmışsa 35 TL daha
Gebeliğinin 9. Ayında tüm kontrollerini yaptırmışsa 35 TL daha
Şartlı gebelik yardımı ödenmektedir. Böylece, gebeliğinin başından sonuna kadar düzenli olarak izlenim yaptıran anne adayına toplam 315 TL ödeme yapılır.
Şartlı gebelik yardımı şu hallerde kesilir:
Anne adayının Vefat etmesi durumunda
Anne adayının ikametinin, yardım alınan SYDV sınırları dışında bir yere taşınması halinde (Bu durumda yeni SYDV’ye 1 ay içinde başvurulursa, yardım kaldığı yerden devam eder.)
Anne adayının işe başlaması ya da bir sosyal güvenceye tabi olması durumunda
Anne adayıyla aynı hanede yaşayan birisinin sosyal güvence sahibi olması durumunda yardım kesilir.
Yukarıdaki şartları taşıyan anne adaylarına, doğumu hastanede gerçekleştirmeleri kaydıyla, tek sefere mahsus olarak 75 TL ödeme yapılır.
Şartlı doğum takibi yardımı olarak adlandırılan bu ödeme için, doğumu takip eden 1 aylık süre içinde yine bağlı bulunulan SYDV’ye başvurulması gerekir.
Doğum ölü doğum olarak gerçekleşse bile yardım ilgililere ödenir.
Şartlı lohusalık takibi, doğum sonrası lohusa kadının sağlık kontrollerini yaptırması şartıyla sağlanan bir yardım türüdür.
Lohusanın, hastanede toplam 2 izlenim yaptırması gerekir. İlk izlenim, doğumdan itibaren birinci ayın sonuna kadar ve ikinci izlenim ise ikinci ayın içinde ve ikinci ay bitmeden yaptırılmalıdır.
Her bir izlenim için lohusaya 35 TL ödenmektedir ve toplamda 70 TL şartlı lohusalık yardımı alınması mümkündür.
Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve yapılan incelemeler sonucunda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen anne adaylarına; gebelik ve sonrası için SYDV tarafından şu 3 yardım yapılmaktadır.
1.Gebelik süresince yapılan şartlı gebelik yardımı
2.Hastanede doğum yapılırsa ödenen şartlı doğum takibi ödemesi
3.Lohusalık döneminde ödenen şartlı lohusalık ödemesi
Böylece; tüm şartları taşıyan ve gerekli tüm takip ve kontrollerini yerine getiren anne adayına, yukarıda belirtilen tutarlarda yardım yapılmaktadır.
Gebeliğinin ilk ayından, lohusalık dönemi sonuna kadar tüm kontrollerini yaptıran bir anne adayı toplamda 460 TL şartlı gebelik yardımı alabilecektir.